Kézműves sör, kraft sör, kisüzemi sör - Melyik melyik?

Kraft sör, kézműves sör, kisüzemi sör – Öntsünk tiszta sört a pohárba!

Az elmúlt években kibontakozott sörforradalom nyomán előtérbe kerültek, sőt, a köznyelv részévé váltak az olyan kifejezések, mint kraft sör, kézműves sör és kisüzemi sör. Sokan azonban csak sodródnak az árral és anélkül használják őket, hogy valóban tudnák, mit is jelentenek. Nézzük tehát, hogy mit iszunk, amikor egy korsó kraft sör vagy épp kisüzemi sör van a kezünkben!

Az első és legfontosabb különbségtétel a minőségi, illetve mennyiségi dimenzió különválasztása. A „kisüzemi” jelző utóbbira vonatkozik, ezek az üzemek tehát kisebb mennyiségben állítanak elő söröket. Az általános meghatározás szerint a regionális sörfőzdék évi 15 000 és 6 000 000 hordó között, míg a nagy sörgyárak 6 000 000 hordó feletti mennyiséggel dolgoznak. Az ez alatti termelést tekinthetjük tehát kisüzeminek, melyet szintén szokás két külön kategóriába – mikro és sörfőzde – sorolni.

Ezzel szemben a „kézműves” és „kraft” jelzőket sokkal inkább a minőség tekintetében használjuk.  Ez természetesen nem zárja ki, hogy egy sör egyszerre lehessen kisüzemi és kraft, sőt! A két kifejezés gyakran jár együtt, hiszen a sörfőzés más-más dimenzióját jelölik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy vannak sörfőzdék, melyek egyszerre tagjai a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének és a Kraft Sör Egyesületnek.

És akkor nézzük az érme másik odalát, a minőséget. A kézműves sör szófordulat a már említett sörforradalom kirobbanásával terjedt el itthon. Azt a módot és hozzáállást értjük alatta, ahogyan az adott sör készül. A minőségre törekvés, a lehető legjobb alapanyagok felkutatása nem csak kereskedelmi fontossággal bír, sokkal inkább egy hitvallás a sörfőzők számára.

A kifejezés azonban az évek során elcsépelt lett és felhígult – fűt-fát a „kézműves” jelzővel illettek, ezáltal lényegét vesztette. Egy, az újhullámos, minőségi sörfőzésért kiálló maroknyi délceg legény azonban nem hagyta annyiban a dolgot: 2016 nyarán megszületett a „kraft sör” kifejezés, melyet le is védettek, és létrehozták a Kraft Sör Egyesületet. (Ezen egyesület büszke tagja a Hara’Punk is.)

A kraft sör készítés egyfajta filozófiát jelent számunkra, melynek legfontosabb elemei:

  • a legmagasabb minőségre való törekvés
  • a szakértelem
  • a kiváló minőségű alapanyagok
  • az etikus és átlátható üzleti működés

Söreinket szerelemből főzzük, nem csupán a profitért. A kraft sörök sajátossága továbbá, hogy az óriás sörgyárakkal ellentétben nem feltétlenül a nagyközönséget célozzák, eltérnek a mainstream vonaltól. Ezek a sörök rendkívül sokfélék, receptjeik hosszú kísérletezés során készülnek. Bizony előfordul, hogy egyik-másik nem mindenkinek ízlik, de épp ebben rejlik a különlegességük. A kraft sörök palettáján megtalálhatsz sajttortás sört, sós karamellás sört vagy éppen uborkás-tonikos sört.

A kraft sörök sörimádók által készülnek sörimádók számára.